Mistrz i uczniowie-zdobywca złotej czapkiGault&Millau w Słoneczku

Pitahaja (smoczy owoc), Phisalis, Ananas baby, Karambola, gruszka nashi,  jadalne kwiaty? Mmmniam! Te owoce dobrze znają nasze przedszkolaki.. dzięki Szefowi Kuchni Restauracji Ponidzie hotelu Słoneczny Zdrój ****Medical Spa&Wellness  Panu  Patrykowi Kotarbie, który  rozpoczął zimowe warsztaty zdrowego żywienia  w ramach stałej współpracy w Niepublicznym Przedszkolu Artystyczno-Językowym „Słoneczko”.  Część I  obejmuje Witaminy w słonecznych owocach-W ramach warsztatów wykonu…jemy słoneczne sałatki pełne witamin, które są źródłem odporności. Pracowaliśmy na : Piahaja (smoczy owoc), phisalis, ananas baby, figa,Granat, karambola, borówki amerykańskie, gruszka nashi, jagody, jabłka, banany, pomarańcze, kiwi..wszystkie desery zdobione były najwyższej jakości kwiatami jadalnymi sprowadzanymi z Włoch i Holandii. Kilka słów o autorze warsztatów: Patryk Kotarba Szef kuchni restauracji Ponidzie  4-gwiazdkowego  hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busko-Zdroju. Gotował dla Prezydenta RP, Prezydenta Niemiec, polityków, aktorów i gości z zagranicy. Współtwórca Ogólnopolskiego  Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu” .  Tegoroczny zdobywca „złotej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje, takie jak zupa z fasoli korczyńskiej „Niech to diabli… w Busku pyszną zupę dali” oraz „Łosoś pachnący kubańską kawą w towarzystwie dyni”.  Na co dzień szczęśliwy mąż i tata dwójki wspaniałych córek.

Serdecznie Dziękujemy Dyrektorowi Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness Panu Grzegorzowi Rąpel za kreatywne pomysły i  promocję  zdrowego żywiania w naszym przedszkolu.